Zarzad Koła organizuje zebranie w pomieszczeniu Koła dnia 26 kwietnia sobota godz. 17.00.
Temat:
1. Zamówienia, leki, matki, odkłady, sprzęt.
2. Sprawy związkowe
3. Wyjazdowe szkolenie połączone z posezonowym wypoczynkiem.
Szkolenie wyjazdowe ARiMR
Termin od 23 listopada /kolacja/ 28 listopada / śniadanie/ 5 dni
23 listopada- Wyjazd z Torunia nastąpi o godzinie 11.00 ul. ul. Dąbrowskiego w Toruniu. Trasa przejazdu; Chełmno, Tuchola , Słupsk
Grupy wsiadające po trasie przejazdu uprasza się uzgadniać; miejsce i godzinę.
Koszt pobyt ; 800 zł./ osobę.
W cenie wyjazdu:
- noclegi według wybranego standardu
- wyżywienie – 3 posiłki dziennie (śniadanie i kolacja w formie bufetu szwedzkiego, obiad serwowany do stołu)
- pakiet 10 zabiegów leczniczych, w tym 2 kinezyterapii grupowej
- ognisko z pieczeniem kiełbasek i śpiewami przy gitarze
- Nordic Walking z instruktorem
- wieczorek taneczny
- codzienne zajęcia zgodnie z programem turnusów prowadzone przez animatora
- korzystanie z basenu rehabilitacyjnego oraz sauny suchej
- szkolenie w dniach 24-25 listopada program poniżej
Pokoje 2 osobowe z balkonami, TV .
Ostateczny termin zgłaszania chętnych wraz z opłatą mija 5 MAJA , gdyż jest on wymuszony przez kierownika obiektu w celu rezerwacji pokoi.
O uczestnictwie decyduje kolejność zgłoszeń wraz z opłatą całości kosztów na konto RZP w Toruniu. Maksymalnie może uczestniczyć 48 osób/ poj. autobusu/
Bardzo ważne przypomnienie; Z WYJAZDU MOŻE SKORZYSTAĆ TYLKO PSZCZELARZ BĘDĄCY CZŁONKIEM ZWIĄZKU I POSIADAJĄCY NUMER WETERYNARYJNY PASIEKI
Zachęcam do uczestnictwa. Tadeusz Dussa
Program szkolenia
Sławomir Trzybiński, „Gospodarka pasieczna w zmieniających się warunkach klimatycznych i pożytkowych”
I. Gospodarka pasieczna – technologie umożliwiające pozyskiwanie produktów pszczelich
Pszczoły i rośliny, znaczenie gospodarcze i przyrodnicze pszczół, 1 godz.
Pasieka korzystająca z wczesnych obfitych pożytków, 1 godz.
Pasieka korzystająca z obfitych ciągłych pożytków, 1 godz.
Zakładanie i powiększanie pasieki, tworzenie odkładów i zsypańców, 1godz.
Przygotowanie rodzin pszczelich do zimy, karmienie, pokarmy zimowe, 1 godz.
Wychów matek pszczelich, 1 godz.
II. Pasieka i pszczelarz w zmieniających się warunkach klimatycznych i pożytkowych.
Doskonalenie pogłowia pszczół, wybór rasy i linii hodowlanej, 1 godz.
Biologia roztocza Varroa destructor, jego wpływ na rodzinę pszczelą i zwalczanie, 2 godz.
Higiena w pasiece, zabiegi odkażające, 1 godz.
Gospodarka pasieczna w zmieniających się warunkach klimatycznych i pożytkowych 3 godz.