Zarzad Koła organizuje zebranie  w pomieszczeniu Koła dnia 26 kwietnia sobota godz. 17.00. 

Temat:

1. Zamówienia, leki, matki, odkłady, sprzęt.

2. Sprawy związkowe

3. Wyjazdowe szkolenie połączone z posezonowym wypoczynkiem.

 

Szkolenie  wyjazdowe ARiMR

Termin od 23 listopada /kolacja/ 28 listopada / śniadanie/ 5 dni

23 listopada- Wyjazd z Torunia nastąpi o godzinie 11.00  ul. ul. Dąbrowskiego w Toruniu. Trasa przejazdu; Chełmno, Tuchola , Słupsk

Grupy wsiadające po trasie przejazdu uprasza się  uzgadniać; miejsce i godzinę.

Koszt pobyt ; 800 zł./  osobę. 

W cenie wyjazdu:

- noclegi według wybranego standardu

- wyżywienie – 3 posiłki dziennie (śniadanie i kolacja w formie bufetu szwedzkiego, obiad serwowany do stołu)

- pakiet 10 zabiegów leczniczych, w tym 2 kinezyterapii grupowej

- ognisko z pieczeniem kiełbasek i śpiewami przy gitarze

- Nordic Walking z instruktorem

- wieczorek taneczny

- codzienne zajęcia zgodnie z programem turnusów prowadzone przez animatora

- korzystanie z basenu rehabilitacyjnego oraz sauny suchej

- szkolenie w dniach 24-25 listopada program poniżej

Pokoje 2 osobowe z balkonami, TV .

Ostateczny termin zgłaszania chętnych wraz z opłatą mija  5 MAJA , gdyż jest on wymuszony przez kierownika obiektu w celu rezerwacji pokoi.

O uczestnictwie decyduje kolejność zgłoszeń wraz z opłatą całości kosztów na konto RZP w Toruniu. Maksymalnie może uczestniczyć 48 osób/ poj. autobusu/

 Bardzo ważne przypomnienie; Z WYJAZDU MOŻE SKORZYSTAĆ TYLKO PSZCZELARZ BĘDĄCY CZŁONKIEM ZWIĄZKU I POSIADAJĄCY NUMER WETERYNARYJNY PASIEKI                                                          

Zachęcam do uczestnictwa. Tadeusz Dussa

 

 

Program szkolenia

 

Sławomir Trzybiński, „Gospodarka pasieczna w zmieniających się warunkach klimatycznych i pożytkowych”

 

I.  Gospodarka pasieczna – technologie umożliwiające pozyskiwanie produktów pszczelich

Pszczoły i rośliny, znaczenie gospodarcze i przyrodnicze pszczół, 1 godz.

Pasieka korzystająca z wczesnych obfitych pożytków, 1 godz.

Pasieka korzystająca z obfitych ciągłych pożytków, 1 godz.

Zakładanie i powiększanie pasieki, tworzenie odkładów i zsypańców, 1godz.

Przygotowanie rodzin pszczelich do zimy, karmienie, pokarmy zimowe, 1 godz.

Wychów matek pszczelich, 1 godz.

 

II. Pasieka i pszczelarz w zmieniających się warunkach klimatycznych i pożytkowych.

Doskonalenie pogłowia pszczół, wybór rasy i linii hodowlanej, 1 godz.

Biologia roztocza Varroa destructor, jego wpływ na rodzinę pszczelą i zwalczanie, 2 godz.

Higiena w pasiece, zabiegi odkażające, 1 godz.

Gospodarka pasieczna w zmieniających się warunkach klimatycznych i pożytkowych 3 godz.